Comemorare organizată de Academia Română în cimitirul Șerban Vodă-Bellu

Comemorare organizată de Academia Română în cimitirul Șerban Vodă-Bellu

Joi, 21 aprilie 2021, în Parcela Academiei Române din incinta Cimitirului Șerban Vodă-Bellu (București) a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru membrii și binefăcătorii supremului for științific și cultural al României care își dorm somnul de veci în cel mai mare cimitir din capitală și prin a căror prezență acesta și-a dobândit supranumele de „Panteon național”. Inițiativa acestei comemorări i-a aparținut domnului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, prezent la eveniment împreună cu alți doi reprezentanți ai Prezidiului Academiei, vicepreședinții Răzvan Theodorescu și Victor Voicu, cât și alți membri titulari și corespondenți. Slujba parastasului a fost oficiată de o delegație a Patriarhiei Române, condusă de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, episcop-vicar patriarhal, alături de preotul profesor Gheorghe Ispas, consilier eparhial în cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și preotul Ginel Aurelian Ivan, consilier eparhial în cadrul Sectorului Cimitire, Monumente și Servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După oficierea slujbei de pomenire, părintele episcop Varlaam a transmis mesajul Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, care a apreciat acest eveniment comemorativ ca fiind unul dintre momentele de referință ale anului 2021, proclamat Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română. Acesta a fost urmat de discursurile domnilor Ioan-Aurel Pop și Răzvan Theodorescu, care au relevat importanța istorică a păstrării memoriei foștilor membri și donatori ai Academiei Române, cât și rolul aparte deținut de cimitirul Șerban Vodă-Bellu în cadrul acesteia. Ulterior, participanții s-au deplasat la mormintele mai multor academicieni, unde și-au prezentat omagiile.

Organizatorul evenimentului, Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a fost reprezentată la eveniment de către domnul Emil Iana, directorul instituției, domnul Virgil Victor Rotaru, administratorul cimitirului Șerban Vodă-Bellu, preotul Narcis Trifu-Haiduc și domnul Damian Anfile, inspector de specialitate.