Povestea cimitirului Bellu

REALIZARE DOCUMENTAR „POVESTEA CIMITIRULUI BELLU” (25 MARTIE 2021)

La inițiativa domnului George Grigoriu, jurnalist în cadrul Realitatea TV, în luna martie au fost realizate filmările pentru filmul documentar „Povestea Cimitirului Bellu”, destinat mai ales românilor din diaspora. În cadrul documentarului, a cărui premieră a avut loc la data de 17 iunie 2021, sunt surprinse atât principalele trăsături ale ansamblului funerar-monumental reprezentat de Cimitirul Șerban Vodă-Bellu, cât și importanța sa istorică, culturală și identitară, filmul reprezentând cea mai recentă și una dintre cele mai reușite cărți de vizită ale acestuia.

 

CEREMONIA DE INAUGURARE A NOULUI PLAN AL CIMITIRULUI ȘERBAN VODĂ-BELLU (13 IULIE 2021)

Excelența Sa, Domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania la București, a ales să-și încheie misiunea în România printr-o inițiativă personală ce a vizat alcătuirea și instalarea unui nou panou-plan al Cimitirului Șerban Vodă-Bellu. Așa cum a arătat în discursul rostit în limba română, Excelența Sa a descoperit cel mai important ansamblu funerar din capitală prin intermediul vechii muzici folclorice românești, față de care manifestă o deosebită afinitate și ai cărei numeroși reprezentanți, precum Ioana Radu, Maria Tănase, Marioara Tănase ș.a. își dorm somnul de veci în „grădina cu suflete a baronului Bellu”. O contribuție semnificativă în realizarea acestui proiect au avut doamna Oana Davidescu, reprezentant al Secției culturale a Ambasadei Germaniei, și domnul Valentin Maier, cercetător științific în cadrul Muzeului Universității București.

Ceremonia de inaugurare din data de 13 iulie 2021 s-a bucurat de participarea a mai multor oficiali ai Ambasadei Republicii Federale Germania din București, cât și a reprezentanților mai multor instituții guvernamentale: domnul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, domnul Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, cât și delegați din partea Muzeului Municipiului București, Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” etc.

Evenimentul a început prin oficierea unei slujbe de pomenire de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, episcop-vicar patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de preoți slujitori din cadrul Administrației Cimitirelor. După discursul Preasfinției Sale și al domnului ambasador, participanții au putut lua parte la un tur tematic al principalelor personalități artistice ale căror morminte se află în incinta cimitirului. Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București a fost reprezentată la această ceremonie de către domnul director Emil Iana și domnii Alin Stănculescu și Damian Anfile, inspectori de specialitate.